Leivonnaisia

Leipominen tuo kotiin ihanan tuoksun. Lisäksi se saa hyvälle mielelle. Kannattaa kuitenkin koettaa unohtaa siitä seuraava sotku ja keskittyä nauttimaan. StinaKokkaa leivonnaisussa keskitytään makuun ja hyvään oloon. Pyrimme kertomaan erilaisista allergianäkökohtista, ruokavaliovaihtoehdoista ja muuntelomahdollisuuksista. Tietysti sinulla on aina vapaat kädet eli voit aina kehittää itse oman versiosi ohjeestamme.

Tervetuloa leipomaan kanssamme!


Viljava ohraleipä

5 dl Kädenlämpöistä vettä

12,5 g Hiivaa

1/2 rkl Sokeria

5 dl Ohrajauhojajauhoja

7,5dl Vehnäjauhoja

 

Liota hiiva ja sokeri kädenlämpöiseen veteen. Lisää joukkoon jauhot koko ajan tasaisesti vaivaten. Katso, että taikina irtoaa kulhosta. Jos ei, lisää jauhoja lusikallinen tai kaksi ja vaivaa vielä vähän.

Laita sitten taikina kulhossa kohoamaan liinan alle noin tunniksi. Vaivaa taikina sen jälkeen vielä kerran hyvin ja jaa taikina 2-4 osaan ja leivo limpuiksi. Laita valmiit leivät sitten kohoamaan pellille. Peitä leivät liinalla ja anna kohota 2 tuntia.

Kun leivät ovat kohonneet kunnolla, voit aloittaa niiden paistamisen. Halutessasi voit paistaa ensimmäiset jo 1 tunnin kohoamisen jälkeen, mutta parhaimmillaan leivät ovat 2 tunnin kohdalla. Kovin montaa tuntia niitä ei kuitenkaan voi kohottaa, joten suuremman määrän paistaminen on joskus pientä tasapainoilua.

Paista leipiä 175C asteisessa uunissa noin 45 minuutin ajan. Paistoaika voi vaihdella leivän koon mukaan. Leivän kypsyyden voit koettaa kääntämällä leivän ympäri ja kopauttamalla sitä rystysillä tai vaikka kauhalla pohjaan. Jos leipä kopisee kumeasti, se on kypsä. Jos taas leivän pohja on pehmeä ja siitä ei kuulu kunnollista ääntä, täytyy leipä kääntää takaisin oikein päin ja laittaa vielä uuniin paistumaan.

Tämä leipä on hyvää sekä ruoan kanssa että paljaaltaan. Ihan parhaillaan ohraleipä on liemiruokien kanssa, missä sen tummahko maku pääsee oikeuksiinsa.

Jos ohraleivän tekeminen tuntuu liian vaikealta, voit tilata omasi StinaKokkaa Leipäpuodista.