Vinkkejä keittiöön

Keittiö on minulle maailman tärkein paikka. Siellä tapahtuu kaikki tärkeä. Keittiössä olen myös oppinut maailman tärkeimmät asiat. Koko elämäni ajan olen kerännyt asioita, jotka muodostavat ruoanlaittoa helpottavan toimintasarjan, välineistön tai mitä ikinä se vaatiikaan. Joskus nämä tuntuvat aika oudoiltakin pieniltä kikoilta, mutta pääasia on että ne toimivat.

Olen koonnut tähän joitakin vinkkejäni keittiöön. Jos sinua mietityttää jokin asia, miten suoriutua jostain tehtävästä keittiössä, kysy neuvoa vaikka sähköpostilla. Yritän vastata kinkkisiinkin kysymyksiin.


Pese aina kädet

Olen ollut keittiössä aina. Siitä asti, kun olen ollut olemassa. Keittiö on siis se paikka, missä tunnen olevani elävä. Perheeni on myös aina keittiössä. Mutta perheessämme on myös tärkeä sääntö: Kun keittiöön tullaan, pestään kädet.

Keittiön suurimmaksi kuningattareksi suvussamme nousee varmastikin äitini puolelta Siiri-Mummu, joka osasi taikoa olemattomasta ruokaa. Hän oli hyvin tarkka siitä, että kun tulimme ulkoa sisään, pesimme aina ensin kädet ja kun tulimme keittiöön, pesimme jälleen kädet. Äitini, Pirkko-Mamma, on maksimaalisen tarkka ihminen, joka saa riisinjyvätkin marssimaan purkeissaan oikeaan suuntaan, ja hyvä niin, pesettää kyllä kädet ehdottoman tarkkaan. Mutta taikapa onkin siinä, että keittiö pysyy siistinä, ruoka puhtaana ja näin vältymme ikäviltä ruokamyrkytyksiltä tai muilta onnettomuuksilta.

Ehdottoman tärkeän opin olen saanut siinä, että kun edellinen työvaihe lopetetaan, pestään kädet välittömästi. Eli kun lakkaat leikkaamasta lihaa, keräät välineet tiskiin ja heti siinä samalla peset kädet ja vasta sitten pyyhit pöydän ja sen jälkeen peset kädet uudelleen. Muuten käy niin, että pöytää pyyhkiessäsi koskettelet lihaisilla käsilläsi ympäriinsä ja levität bakteereja koko keittiön täyteen. Kannattaa välttää keittiön kontaminointia, ettei levitä ruokamyrkytystä koko kansaan. Perheen sairastuttaminen ei ole kovin mukavaa.

Mitä useampi käsienpesukerta, sitä vähemmän saastuneita paikkoja. Tietysti järki päässä eli ei nyt ihan jokaisen sekunnin välein voi pestä käsiä. Kohtuus kaikessa.