Haudutuksen huumaa

Tämä osio resepteistä on melko nopeaa, mutta jo hieman enemmän taitoa vaativaa keittiöpuuhaa. Ohjeet saattavat olla melko helppojakin, mutta ihan hetkessä niistä ei välttämättä selviä. Mitään suurta mestarikokkia ei näihin ohjeisiin kuitenkaan tarvita, joten kannattaa kokeilla mitä uutta voi oppia!


Perunamötköt

3 dl Perunamuusia

3 dl Kauramaitoa/Soijamaitoa tms

 

3 dl Kaurahiutaleita

3 dl Vehnäjauhoja

1 rkl Ruskeaa sokeria

1/2 tl Suolaa

1 tl Leivinjauhetta

Kasvimargariinia paistamiseen

 

Sekoita kaikki kuivat aineet keskenään. Sekoita maito perunamuusiin niin, että se on tasaista velliä. Nostele kuivat aineet perunavellin sekaan kevyesti. Koeta saada taikinasta kuohkeaa. Älä vatkaa tai vaivaa liikaa.

Lämmitä pannu keskilämmöllä noin kuuden minuutin ajan. Laita sitten pannulle kasvimargariinia pieni nokare pannulle ja anna sen sulaa. Nosta margariinin päälle kananmunankokoinen nokare mötkötaikinaa. Anna sen paistua 4-5 minuuttia, kunnes pinta on kullankeltainen. Käännä mötkö sitten ja paista toiseltakin puolelta 4-5 minuuttia. Jos pinta meinaa palaa, laske lämpötilaa, että sisus ehtii kypsyä. Voit hieman litistää mötköä pannulle lastalla, mutta älä paina sitä liikaa, ettei kuohkeus kärsi. Kun mötkö on valmis, nosta se kattilaan kannen alle odottamaan muita mötköjä.

 

Sekaaniversiossa voidaan käyttää kananmunia 2-3 kpl ja jättää puolet kaurahiutaleista pois. Itse en ole sekaaniversiossa käyttänyt aina leivinjauhettakaan, koska kananmuna tekee taikinan kuohkeammaksi. Kannattaa kuitenkin kokeilla tätä uudistettua vegaaniversiota. Tämä on ihana!

 15.3.2018

 

@stinakokkaa #stinakokkaa #vegaani #vegan #vegaaniruokaa #perunamuusi #maidotonperunamuusi #jämäruoka #perunamötköt #perunakroketti #vegaaniperunakroketti #sairaanhyvää

Ihana, pinnasta rapea Perunamötkö


Kaurakermaisia soijamurupihvejä

1 rkl Oliiviöljyä

1 Sipuli

1 Valkosipulinkynsi

1 rkl Sokeria

3 dl Kuivattua soijarouhetta

1 rkl Paprikajauheutta

1 tl Timjamia

1 tl Suolaa

6 dl vettä

3 dl Kaurakermaa

3 Tomaattia

1/2 dl punaviiniä

2 dl Vehnäjauhoja

Oliiviöljyä paistamiseen

 

Ota kaikki tarvikkeet valmiiksi mitattuina hellan lähelle. Ota hellalle riittävän syvä paistinpannu tai pata taikinan tekoa varten lisäksi tarvitset toisen, matalamman pannun pihvien paistamiseen. Varaa kaksi lastaa, toinen pihvitaikinan tekoa varten ja toinen pihvien paistamista varten. Halutessasi voit korvata toisen lastan kauhalla tms sekoittimella oman mieltymyksesi mukaan. Jos sinulla on, voit käyttää pihvien paistamisessa munanpaistorengasta. Näin saat kauniin pyöreitä pihvejä.

Kuori ja pilko sipuli ja valkosipulinkynsi. Pilko tomaatit kulhoon odottamaan. Ruskista sipuli ja valkosipuli kevyesti kuumalla pannulla oliiviöljyssä. Noin minuutin-parin kukuttua lisää pannulle sokeri. Kun sipulit alkavat ottaa väriä, lisää joukkoon mausteet. Anna paahtua hetki, varo palamista, ja lisää sitten vesi ja kaurakerma hiljalleen niin, että seos jatkaa kiehumista. Sekoittele pannua hiljalleen ja laske lämpötilaa niin, että seos kiehuu juuri ja juuri. Anna kiehua noin puolen tunnin ajan rauhallisesti. Käy välillä pyöräyttämässä kauhalla/lastalla pohjia myöten.

Kun seos alkaa puuroutua, lisää joukkoon tomaatit ja punaviini, Sekoita hyvin ja jätä kiehumaan vielä kymmeneksi minuutiksi. Sekoita välillä pari kertaa. Lopuksi nosta pannu/pata pois levyltä, sekoita hyvin ja anna jäähty puolen tunnin ajan.

Lisää sitten sekaan vehnäjauho ja sekoita se hyvin. Mikäli porukassa on allergisia, voit korvata vehnäjauhon kaikille sopivalla jauhola. Tärkeää olisi, että jauhossa on hieman sitkoa, koska se auttaa pihvien rakenteen säilyttämisessä.

Nyt pihvitaikina on valmista ja voit alkaa paistaa pihvejä. Kuumenna pannu keskilämmölle. Normaalilla hellalla lämpötilala 4 on yleensä sopiva. Vaihtelu oman lietesi mukaan on varsin mahdollista, joten testaa hieman lämpötilaa ja varo palamista. Jos sinulla on munanpaistorengas, voit käyttää sitä apunasi pihvin paistamisessa. Näin saat kauniin pyöreitä pihvejä. Aseta munanpaistorengas kuumalle pannulle ja lirauta tilkka öljyä keskelle. Nosta sitten lusikalla/kauhalla varovasti pieni määrä kerrallaan taikinaa pannulle siten, että rengas täyttyy n 1-2cm paksuisesksi pihviksi. Älä laita liian paljon taikinaa kerralla, ettei pihvistä tule liian suurta. Jos sinulla ei ole munanpaistorengasta, toimit ihan samoin, mutta pyrit vain taikinaa pannulle nostaessasi muotoilemaan pihvistä melko tasareunaisen.

Kun pihvi on paistunut toiselta puolelta, alkavat reunat kypsyä ja voit nostaa mahdollisen munanpaistorenkaan pois ja kääntää pihvin. Jos pihvi ei ole saanut väriä, on joko hellan lämpötila tai paistoaika liian pieni. Paista molemmille puolille kaunis väri ja siirrä pihvi sitten kulhoon kannen alle odottamaan muiden pihvien kypsymistä. Tarjoile jauhelihapihvien tapaan.

 

@stinakokkaa #stinakokkaa #vegaani #vegan #vegaaniruokaa #soijarouhepihvit #jauhelihapihvitvegaaneille #mummuruokaa

Mielettömän pehmeä maku on näiden pihvien valttikortti.


Riisikroketit

2dl Eilistä risottoa

0,5dl Kaurakermaa

0,5dl Vehnä/riisi/maissi tms jauhoja

1rkl BBQ-kastiketta

0,25tl Mustapippuria

0,25tl Valkospulimurskaa

1tl Paprikajauhetta

0,5tl Suolaa

1rkl Sokeria

 

Sekoita kaikki ainekset reilusti keskenään lusikalla tai kauhalla. Älä käytä vatkainta, ettet pilko riisiä muusiksi. Anna taikinan levätä hetken aikaa. Laita pannu lämpenemään pienelle teholle. Lisää lämpöä muutaman minuutin kuluttua. Kun pannu on kuuma, laita sille öljyä ja muotoile riisiseoksesta palloja, pötköjä tai pihvejä oman halusi mukaan. Paista kullanrapeiksi kauttaaltaan. Laita tarvittaessa uuniin kannen tai folion alle odottamaan muuta ruokaa. Tarjoile salaatin ja leivän tai vaikka keitettyjen perunoiden ja valkokastikkeen kanssa. Nämä herkut maistuvat kyllä paljaaltaankin. Hyvää ruokahalua!


Linssipihvit hampurilaisen väliin tai lisukkeeksi

3dl Punaisia linssejä

6dl vettä

2rkl oliiviöljyä

1tl suolaa

1/2rkl sokeria

10 tippaa Tabascoa

1/2tl Mustapippuria

1/2tl Valkosipulimurskaa

1rkl Paistomargariinia

1 sipuli

1dl Kaurakermaa

1dl Perunajauhoja/Perunahiutaleita/Maissijauhoja/Vehnäjauhoja

Oliiviöljyä pihvien paistamiseen

 

Laita linssit veteen kattilaan likoamaan 30-60 minuutiksi. Kiehauta tämän jälkeen linssit ja lisää öljy ja mausteet sekoitellen hetken aikaa ja vähennä lämpö pienelle haudutusta varten. Jätä seos hautumaan miedolle lämmölle.

Kuori sipuli ja pilko se pieneksi. Ruskista sipuli paistomargariinin avulla. Lisää ruskistettu sipuli linssien sekaan. Älä pese sipulien pannua vaan jätä se odottamaan pihvien paistamista, koska siitä saat hyvän maun pihveihin. Muista sammuttaa liesi ettei pannu pala. Jos liesi on kuuma, siirrä pannu sivuun jäähtymisen ajaksi.

Sekoita sipuli ja kaurakerma linssiseokseen niin, että seos muuttuu tasaiseksi. Katso, että seos pysyy hiljalleen kiehuvana. Jos seos ei kiehu, lisää lämpöä hiljalleen. Muista sekoittaa välillä. Anna hautua noin 15 minuutin ajan. Lisää sitten jauhot ja sekoita hyvin, kunnes seos on jälleen tasaista.

Jos haluat pihveistä sileitä, käytä tässä vaiheessa sauvasekoitinta, jolla rikot linssien ja sipuleiden rakenteen. Jos taas pidät enemmän kokolihapihvin näköisestä pihvistä, jossa on vähän purtavaa, jätä rakenne sellaiseksi, mikä se on ja jatka paistamiseen.

Lämmitä paistinpannu rauhallisesti kuumaksi ja laita pannulle oliiviöljyä. Kun öljy "hymyilee" eli liikehtii hiljalleen, voit nostaa lusikalla pannulle pyöreän pallon taikinaa, jota voi painaa hieman litteämmäksi. Kun pihvi on noin 2cm paksuinen, se paistuu jo mukavasti. Kun pihvin reunat alkavat ruskistua, sen alle voi työntää ohuen paistinlastan ja kääntää pihvin sen avulla.

Molemmin puolin paistetun pihvin voi nostaa suoraan hampurilaisen väliin. Tai jos se on menossa lisukkeeksi ja muun ruoan kanssa syötäväksi, voit nostaa pihvin tarjoiluastialle lepäämään. Hetken levännyt pihvi maistuu esimerkiksi perunamuusin kanssa mainiosti. Näitä pihvejä ei ole helppo nostella, joten laita tarjoiluastiaan riittävän leveä lasta ottimeksi.

Mahtavia makuhetkiä sinulle!

#stinakokkaa #linssipihvit #vegaani #vegan

Linssipihvi sopii mainiosti vegaaniburgerin täytteeksi


Kidneypapupihvejä punaviinillä

1prk kidneypapuja

2 tomaattia

1 sipuli

1tl valkosipulimurskaa/ 1-2 kynttä

1tl suolaa

1 rkl sokeria

1 tl mustapippuria

1rkl paprikaa

1dl eilistä punaviiniä

1dl perunajauhoja

Nippu basilikaa

Oliiviöljyä paistamiseen

 

Valmistaudu ottamalla esille leikkuulauta, terävä veitsi, sauvasekoitin ja tämän lisäksi ota kulho tai kannu, jossa pystyt soseuttamaan kaikki ainekset. Paistamiseen tarvitset lettupannun ja paistinlastan. Valmiille pihveille on hyvä olla vuoka ja siihen kansi tai folio päälle.

Kuori sipulit ja valkosipulit, ota tomaateista kannat pois. Pilko ne noin 2-3cm kuutioiksi ja laita kulhoon/kannuun. Lisää kannuun kaikki listassa olevat ainekset ja tarkista, että ainemäärät ovat oikeat. Basilikaa voit laittaa 10 lehteä tai 10 oksaa sen mukaan, miten paljon sen mausta pidät. Soseuta kaikki ainekset sauvasekoittimella. Tarkista maku.

Anna taikinan turvota vähintään 30 minuuttia. Voit laittaa taikinan siksi aikaa jääkaappiin Laita lettupannu lämpiämään hellalle pienelle lämmölle 5 minuutiksi, jonka jälkeen lisää lämpötilaa, mutta älä laita pannua täysille. Kun pannu on kunnolla lämmennyt, laita siihen öljyä ja kauhallinen pihvitaikinaa. Jos pannulle mahtuu, voit hetken kuluttua laittaa viereen toisen pihvin. Kun pihvin reunat alkavat hyytyä, käännä pihvi varovasti. Laita valmiit pihvit vuokaan ja päälle kansi tai folio. Jos joudut pitämään pihvejä kauan lämpimänä, laita pihvit uuniin 75-90 asteeseen sen mukaan, miten pitkään pihvit ovat uunissa. Kansi pitää pihvit mehevinä eivätkä ne pääse kuivumaan niin pian.

Voit tarjoilla pihvit esimerkiksi kasvisten, kasvisriisin, sahramiperunoiden, perunoiden ja valkokastikkeen tai vaikka hyvän salaatin kanssa.