Mukavia makuja ja takuulla helposti

Täältä löydät reseptejä, joiden kanssa voit oppia helppoja ruokia tai jotka voivat viedä sinut todellisten nautintojen äärelle pienellä vaivalla. Näissä resepteissä ei tarvita monimutkaisia välineitä eikä niiden eteen tarvitse nähdä paljon vaivaa. Tarkoituksena on siis saada loistavia makuja yksinkertaisesti.

Kannattaa selata reseptejä ennen kuin tekee ruokavalinnan, koska näin voi hyödyntää kotona jo olevia aineksia ja mahdollisia kauppojen tarjouksia. Kauppalistaan on sitten helppoa merkitä reseptissä ehdotetut ainekset ja niiden määrät.


Puhtaita makuja tofuun

Tofua grilliin ja leivälle

250 g kiinteää tuoretofua

1 rkl Sokeria

1 tl Suolaa

1 rkl Paprikajauhetta

1/2 rkl Mustapippuria rouhittuna

2 Valkosipulinkynttä

5 tippaa Tabascoa

1 rkl Balsamicoa

30-60 Basilikan lehteä maun mukaan

1 dl Oliiviöljyä

 

Laita tofu leikkuulaudalle. Ota terävä, tasateräinen veitsi. Leikkaa tofusta tasaisia, korkeintaan 1cm paksuisia siivuja. Jos haluat, voit muotoilla siivut suikaleiksi ja sitten kuutioiksi tai mielesi mukaan. Käyttötarkoitus määrää tofun muodon. Muista, että mitä pienemmät palat, sen paremmin tofu marinoituu. Laita palaset hetkeksi odottamaan esimerkiksi kulhoon.

Ota riittävän suuri, tiivis jääkaappirasia tai säilyketölkki, mihin on kansi. Varmista, että astia on puhdas. Näin tofusi säilyy pidempään. Laita kaikki mausteet basilikaa lukuunottamatta astiaan ja sekoita hyvin. Lisää joukkoon tofu. Leikkaa basilika nyt pieneksi silpuksi ja lisää tofun päälle. Laita astiaan kansi ja hölskyttele hiljalleen, kunnes kaikki menee sekaisin.

Kun olet hölskytellyt minuutin pari rasiaa, laita se jääkaappiin marinoitumaan. Tofu on valmista syötäväksi jo parin tunnin kuluttua, mutta parhaimmillaan se alkaa olla vasta parin päivän päästä. Mikään ei pidättele sinua maistamasta aina välillä, miltä tofusi maistuu vaikkapa leivän päällä. Tämä tofu maistuu myös grillattuna mainiota!

13.3.2018

 

@stinakokkaa #stinakokkaa #vegaani #vegan #vegaaniruokaa #soija #tofu #tuoretofu #marinointi #marinaadi #tofuhimo #grillitofu

Grillitofu maistuu salaatin kanssa


Perunamuusi oliiviöljyllä ja basilikalla höystettynä - vaarallisen hyvää

2 kg Jauhoisia muusiperunoita (punainen värikoodi)

1 rkl Suolaa

1-2 l Vettä

 

Kuori perunat ja laita ne kylmään veteen kunnes kaikki on valmiiksi kuorittu. Ota perunoista pois huonot kohdat. Pilko sitten perunat tasakokoisiksi paloiksi kattilaan ja lisää kattilaan vettä sen verran, että perunat juuri ja juuri peittyvät. Vesimäärä riippuu kattilan koosta ja muodosta. Lisää joukkoon suola ja laita kattila kuumalle liedelle kiehumaan kansi päällä.

Kun vesi kiehuu, siirrä kantta varovasti hieman sivuun ja laske lämpöä niin, että vesi juuri ja juuri kiehuu. Keitä, kunnes perunat ovat pehmeitä. Voit kokeilla haarukalla kunnes perunat hajoavat. Keittoaika riippuu perunoiden koosta, veden kiehumisesta ja monesta muusta tekijästä, mutta kesto on n 45-60min välillä pääsääntöisesti.

Kun perunat ovat kypsiä, kaada kattilasta vesi kannuun talteen, sammuta liesi ja survo perunat kevyesti. Käytä perunoiden survomiseen mieluiten perunanuijaa tai survinta, hätätilassa kauhakin käy. Älä käytä sähkövatkainta, koska sillä saat aikaan liisterimäisen perunaliiman, joka maistuu ikävälle. Survomalla saat kuohkean ja miellyttävän makuisen perinteisen perunamuusin, jossa maistuu perunan oma maku eikä tärkkelyksen liimamainen osuus.

 

1 rkl Sokeria

1 dl Oliiviöljyä

4 dl Perunan keitinvettä

10-40 Lehteä basilikaa

 

Survo kevyesti sekaan sokeri, oliiviöljy, ja perunan keitinvesi. Varo vatkaamasta muusia. Leikkaa basilikan lehdet pieneksi silpuksi ja mausta muusi lopuksi niillä. Jos et ole tottunut yrtteihin, ei muusia ole pakko maustaa yrteillä. Tämä muusi on mielettömän hyvää ilman yrttejäkin, mutta basilikalla siihen saa viimeisen silauksen.

Hyvää ruokahalua!

 7.3.2018

 

@stinakokkaa #stinakokkaa #vegaani #vegan #vegaaniruokaa #perunamuusi #maidotonperunamuusi #mummunmuusi #oliivibasilikamuusi #maailmanparasperunamuusi


Herneet ovat upeimmillaan juuri pehmeinä, mutta rakenteeltaan ehjinä.

Hernekeitto vegaaneille ja sekaaneille

500g Herneitä

3l Vettä

1tl Suolaa

1rkl Sokeria

1tl Mustapippuria rouhittuna

1rkl Hunaijaista dijonsinappia

1rkl Balsamiviinietikkaa

1dl Kuivattua soijarouhetta/ 300g Soijarouhemurua/ 300g jauhelihaa

 

Laita herneet veteen ja kattilaan kansi päällä likoamaan yön yli. Jos käytät kuivattua soijarouhetta, voit laittaa sen herneiden sekaan heti kun alat liottamaan/keittämään keittoa. Liottaminen lyhentää keittoaikaa n tunnilla ja vähentää hämmentämisen tarvetta jonkin verran. Muista kuitenkin, että keittoa pitää käydä sekoittamassa keittämisen aikana. Jos et voi/halua liottaa herneitä, voit laittaa kattilan suoraan liedelle.

Laita kattila täydelle teholle kiehumaan. Lisää mausteet kun vesi kiehuu ja laske lämpötilaa niin, että keitto jää kiehumaan hiljaksiin. Muista sekoitella keittoa säännöllisesti. Keitä keittoa aluksi ainakin 1 tunti, jos olet liottanut herneet. Ilman liottamista keitto kaipaa enemmän kiehumisaikaa. Itse lisään keitän pikaversiota reilun 2 tuntia. Yleensä lisään kaupasta valmiina ostetun pehmeän soijarouheen tässä vaiheessa, kun keitto on jo käytännössä valmista, mutta kaipaa vielä hieman haudutusta. Samoin lihan voi lisätä tässä kohtaa. Jauhelihan voi halutessaan ruskistaa pannulla tai sen voi lisätä kiehuvaan keittoon pieninä nokareina. Varmista, että keittosi jää kiehumaan sen jälkeen kun lisäät soijan/lihan. Keitä keittoa hiljalleen vielä parisen tuntia. Kun keitto alkaa saostua, voit maistaa herneitä ovatko ne jo pehmeitä.

Parhaimmillaan mielestäni keitto on silloin, kun herneet ovat pehmeitä, mutta eivät ihan vielä "puhkea". Toissalta monet keittelevät hernekeittoa jopa 10 tuntiakin tai hauduttavat yön yli uunissa. Näin saadaan aikaan pehmeä ja makoisa keitto, mutta jonkin verran keiton suutuntuma muuttuu. Jos siis pidät ruoasta, josta tunnistaa mitä syö, keitä hernekeittoasi vain siihen saakka, kunnes herneet ovat juuri pehmentyneet ja keitto saostunut. Jos taas sinun näköisesi hernekeitto on ihanasti liiskaantuva, melkeinpä samettinen, voit keitellä keittoa pidempään. Oikein pehmeän suutuntuman saat, kun soseutat hernekeittosi sauvasekottimella.

Hernekeiton keittämisessä on todella tärkeää muistaa sekoittaa keittoa säännöllisesti ja hyvin. Keittäminen sinänsä ei ole hankalaa, mutta hernekeitto on helppoa saada palamaan pohjaan liian kovalla teholla ja laiskalla sekoittamisella. Pohjaanpalanutta hernekeittoa ei pelasta oikeastaan mikään, koska maku on hyvin pistävä, ikävä ja pilaa helposti koko keiton maun. Kannattaa siis olla mielummin vähän varovainen lieden tehon kanssa kuin keittää täydellä teholla ja pilata upea ruoka.

Ennen tarjoamista kannattaa tarkistaa keiton maku. Jos tuntuu, että maku on uponnut keittäessä, voi keittosi kaivata pientä ripausta suolaa. Perusmausteet pitävät hernekeiton kanssa pintansa ja tähän ei välttämättä kannatakaan lähteä sekoittamaan kovin monimutkaisia mausteita. Jos keitolle haluaa antaa vielä pienen viimesilauksen, voi pinnalle lisätä hieman sormisuolaa.

Helppoa hauduttelua kaipaava hernekeittosi valmistuu tällä ohjeella mukavasti. Tarjoile keitto tuoreen leivän ja sinapin kanssa.

Lämpimiä keittohetkiä sinulle!

 

@stinakokkaa #stinakokkaa #vegaani #vegan #vegaaniruokaa #hernekeitto #perinneruokaa #mummuopetti #laskiainen #hernerokka


Vegaaninen Linssipasta

Kiehauta jokaiselle syöjälle riittävä määrä pastaa. Tarkista määrä paketinkyljestä. Lisää veteen hieman merisuolaa, timjamia ja oliiviöljyä. Lisää pasta kiehuvaan veteen.

 

Linssikastikke

 

1rkl oliiviöljyä

1tl valkosipulia

1 rkl sokeria

1 tl suolaa

1/2tl mustapippuria

1tl timjamia

1rkl punaviinietikkaa

5dl vettä

1,5dl punaisia linssejä

1,5dl vihreitä linssejä

2rkl BBQkastiketta (esimRainbow BBQ sauce sweet & spicy)

1tlk valkeitapapuja tomaattikastikkeessa

1tlk tomaattimurskaa

200g paistettua soijarouhetta

 

 

Ota riittävän kokoinen kattila tai pata, noin 3-4 litraa, että sekoittamiselle jää tilaa. Kuullota valkosipuli kevyesti kattilassa. Lisää sokeri ja sekoita. Lisää sitten muut mausteet ja etikka, sen jälkeen vesi. Laita kattila täydelle lämmölle jalisää linssit ja anna kattilan kiehahtaa sekoitellen kattilaa aina välillä. Kun vesi alkaa kiehua, laske lämpöä siten, että neste kuplii hiljalleen. Anna kuplia 15 minuuttia. Lisää sitten loput aineet. Kiehauta seos. Saatat joutua lisäämään lämpöä tässä vaiheessa.

Voit tarjoilla linssikastikkeen keitetyn pastan kanssa, mutta yhtä hyvin sen seuraksi sopivat peruna, riisi tai muut kasvikset. Paljaaltaankin se on mahtava pata.